Što je car detailing?

Što je car detailing?

Definicija

"Detailing" je termin koji se pojavio u Americi početkom 90-ih godina i označava čišćenje, pranje, poliranje i vraćanje u tvorničko stanje unutrašnjost i vanjštinu automobila. Također možemo reći da car detailing označava skup tretmana koji imaju za cilj uljepšavanje, renoviranje i zaštitu eksterijera i unutrašnjosti automobila kako bi ostali u savršenom stanju što je dulje moguće.

Ključna riječ u svemu tome je: „detail“ (detalj).



Osim automobila usluge uljepšavanja popularne su i među vlasnicima motocikala, čamaca, aviona. Vozila nakon detailing procedure trebala bi blistati i biti dugo zaštićena od vanjskih čimbenika. Površine su pravilno tretirane, očišćene na siguran način i adekvatno zaštićene.

Iako je sama ideja brige o vozilima vjerojatno stara koliko i motor s unutarnjim izgaranjem (a možda i parni stroj), profesionalni detaileri ga podižu nekoliko razina više. Najznačajniju ulogu u razvoju pokreta detailinga igra tehnologija i stvaranje sve naprednije kozmetike i alata za njegu automobila. Koliko je detailing postao popularan govori i činjenica da ova industrija u Americi godišnje okrene 9 milijardi dolara.

Metode
Za svako od područja koriste se određena sredstva koja poznaje iskusni detailer. Naime, jednako kao što ni svakoj ljudskoj koži ne odgovara ista krema, tako ni svakom vozilu ne odgovara isto sredstvo. Stvar je u tome da se čisti svaki pa i najsitniji dio vozila te se nakon čišćenja zaštićuje posebnim sredstvima. Jasno je kako se tu ne mogu koristiti obična sredstva za čišćenja već ona koja su znatno kvalitetnija i daju trajnije rezultate.

Razlika detailing vs autopraonice
Za razliku od autopraonica, detailing centar će otići korak dalje, što znači:
-Vozilo na detailingu može biti 3,5 ili 7 dana za razliku od praonice gdje preuzimate vozilo dok popijete kavu ili omiljeno piće.
-Detailing centar neće zaboraviti očistiti prag vozila ili zaboraviti prebrisati određenu površinu jer su isključivo posvećeni vašem automobilu dok je ono kod njih na tretmanu.
-Detailing centar će uz osnovno pranje i čišćenje odraditi prošireni set tretmana, prilagođavati će alate i kozmetiku prema zatečenom stanju vozila kako bi se na siguran način površine očistile a kasnije te iste površine zaštitile znatno naprednijom auto kozmetikom u odnosu na praonice.
-Primjerice detailing centar neće koristiti istu krpu za 10 vozila nego poptuno novu za vaše vozilo.
-U odnosu na autopraonice u detailing centrima dogovarate usluge po Vašim željama i potrebama baš kao kad idete kod svog omiljenog frizera.

 

 
Zašto bi trebalo koristiti usluge detailing centara?
Ideja detailinga je u detaljima. Vjerujemo da znate koliko se prljavštine nalazi ispod sjedišta u automobilu dok ga usisavate i kako baš ne možete doprijeti do svih površina. Na tretmanu detailinga unutrašnjosti sjedišta će biti uklonjena te će kompletna površina biti očišćena.

Čak i neiskusno oko vidi razliku između prljavog i čistog. Jeste li nekada u životu rekli da nečije vozilo izgleda „kao novo“ i kako vlasnik stalno glanca svoj automobil? Jeste li nekada prilikom kupnje polovnog automobila starog 15 godina jasno primjetili da izgleda kao novo? upravo taj efekt se postiže detailingom automobila.

Čak i ako vas vanjski izgled automobila ne zanima, unutrašnji detailing je nešto od čega svatko ima koristi, prvenstveno zdravstvene. Prljavština, ostatci hrane i pića, blato sa obuće, plijesan, vlaga, spore, gljivice, prašina, samo su neke stvari koje možemo dirati rukama u vozilu ili udisati. Kada ste zadnji put dezinficirali volan svog automobila?

Vrijede li te usluge novca?
Na kraju će se mnogi zapitati vrijedi li car detailing uloženog novca. Kada ga jednom isprobate vjerojatno ćete se sami uvjeriti kako itekako vrijedi i svake uložene lipe. Naime, mnogi vlasnici limenih ljubimaca tek nakon što prođu ovaj proces shvate da su se do sada zadovoljavali tek polučistim automobilom. Nadalje, car detailingom se itekako povećava vrijednost automobila prilikom njegove prodaje a slučaju rijetkih vozila i klasika ta vrijednost je još veća!.

Za kraj reći ćemo da gotovo sve na svijetu ima rok trajanja, a to vrijedi i za sve zaštićene površine nakon detailing tretmana. Kako bi vozilo ostalo u vrhunskom stanju potrebno ga je povremeno osvježiti a usporedili bi to kao da kažemo kako je potrebno s vremena na vrijeme usisati stan, prebrisati prašinu, isto vrijedi i za vozilo.

Stariji post Novija pošta